Skip to main content

Van 144 naar 0 woninginbraken op 1 dag tijd?

Deze week wordt de Europese sensibiliseringcampagne 1 Dag Niet georganiseerd. Het doel van de actie? Één dag lang alle woninginbraken vermijden. Dat is ambitieus, maar ook nodig: anno 2019 worden er gemiddeld nog steeds 144 woninginbraken per dag gepleegd. Hoog tijd om actie te ondernemen dus. We geven je graag enkele tips mee.

Wat kan je zelf doen?

Inbraakpreventie begint bij… jou! Als eigenaar van een woning of appartement kan je zelf veel stappen ondernemen om diefstal te voorkomen.
Creëer veilige gewoonten
Veilige leefgewoonten kosten helemaal niets en hebben toch een groot effect. Vergrendel dus steeds ramen en deuren bij het verlaten van je woning, draag zorg voor je sleutels en verstop ze niet op makkelijke plaatsen, wek het idee dat er iemand thuis is, plaats waardevolle voorwerpen uit het zicht en berg materiaal dat inbrekers van pas zou kunnen komen (ladder, tuingereedschap) op.
Investeer in een veilige woning
Wanneer een inbreker jouw huis uitkiest, is het belangrijk om hem zo lang mogelijk buiten te houden.
Onderzoek toont aan dat een inbreker zijn poging na gemiddeld 3 minuten staakt. Investeer daarom o.a. in meerpuntssluitingen voor je buitendeuren, gelaagd glas dat moeilijker is om in te slaan, vergrendelbare raamkrukken en buitenverlichting die aanspringt wanneer iemand je woning nadert.
Sla de handen in elkaar
Sociale controle kan een erg belangrijke rol spelen in het voorkomen van woninginbraken bij jou en je buren. Investeer dus in de relatie met je buurtbewoners en spoor zowel jezelf als anderen aan om waakzaam te zijn wanneer je in jouw buurt rondwandelt, loopt, fietst of rijdt. Tegenwoordig worden ook vaak Facebookpagina’s of WhatsApp-groepen opgestart om informatie over de buurt te delen.
Merk en registreer je waardevolle spullen.
Gemerkte spullen zijn voor de politie makkelijker om terug te vinden en ze zijn door hun markering moeilijker verkoopbaar. Daardoor daalt hun waarde en laten inbrekers gemerkte voorwerpen liever liggen. Meer informatie over het merken en registreren van waardevolle spullen vind je hier.

Wie kan je helpen?

Zit je met vragen of heb je het gevoel dat je woning onvoldoende beveiligd is? Je kan terecht bij jouw wijkagent of de lokale diefstalpreventieadviseur. Die geeft je gratis advies op maat voor jouw woning. Je kan via deze link contact opnemen.
Maak je je nog steeds zorgen of bevind je woning zich in een buurt met een hoger inbraakrisico? Dan kan je ook beroep doen op een professional voor het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem, zoals een alarm of camerabewaking. Deze maatregelen vertragen inbrekers niet, maar hebben wel een belangrijk afschrikeffect en zijn bedoeld om een inbraak of poging tot inbraak zo snel mogelijk te detecteren.
Hier kunnen ook wij je bij helpen. Neem gerust vrijblijvend contact of bezoek onze showroom.